[O2] TUTORIAL - Montaż podświetlenia przestrzeni na nogi

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• siemi1
    odpowiedział(a)
    no napewno moze cos namieszales

Zostaw komentarz:

• naver
    odpowiedział(a)
    Ewidentnie światełka działają na odwrót. Jak jest zapłon jarzą jasno, jak otworzę drzwi to się przyciemniają, a powinno być odwrotnie..

Zostaw komentarz:

• naver
    odpowiedział(a)
    Nie ma komunikacji przy adaptacji kanału 35. Wali error - choć wtedy nie świeciły w trakcie jazdy a teraz zaczęły to zobaczę jeszcze raz. Ale coś jest nie tak, tak samo z tym CH. Co ma być zakodowane przy CH z czujnikiem zmierzchu? Może tam coś jest sknocone i całość się sypie

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    no to jak na moim filmiku musi być

Zostaw komentarz:

• naver
    odpowiedział(a)
    Po lift a moduł taki sam jak u mackowski

Zostaw komentarz:

• dawcio
    odpowiedział(a)
    krzynol , naver ma FL

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    to wszystko w O2 przedFL?

Zostaw komentarz:

• dawcio
    odpowiedział(a)
    naver Twój kurak oszalał

Zostaw komentarz:

• naver
    odpowiedział(a)
    krzynol w Tobie nadzieja

U mnie po obserwacji temat wygląda tak że przez czujnik światła nie działa footwell w dzień - ma to sens. Po zmierzchu jednak działa świecenie po otwartych drzwiach ale tylko jeśli w MD zaznaczony jest footwell aktywny. Nie reaguje jednak na regulację jasności z MD a jeśli reaguje (o czym dalej) to po dłuższym czasie i chyba jak się boardnetz całkiem odetnie po zamknięciu auta.

Jak po założeniu działało tylko po otwarciu drzwi tak wczoraj i dziś po zapłonie mi świeciły ale tak jarzą że źle się jedzie, ustawienie w MD na 20 procent jednak to nic nie zmienia bo światła nie reagują na zmiany.
    Dziś po zgaszeniu silnika zapalił się lampki w aucie a footwell się przyciemnil jakby zassal ustawienia 20 procent z MD.

W ogole jakieś kwiatki bo zakodowalem jeszcze CH ale nie działało, w MD zmiany nic przynoszą następstw. Po zamknięciu nie świeciły się światła, aż do dziś. Po zamknięciu auta świeciły przód i tył parę sekund po czym jak otworzyłem auto to zadziałał normalnie LH i po zamknięciu już się CH nie włączylo tylko normalnie światła zgasły.

Oszaleć można..

Zostaw komentarz:

• mackowski
    odpowiedział(a)
    Seba, czyli wychodzi na to, że masz dokładnie takie same problemy jak ja u siebie.
    Próbowałem kodowania trzema kablami (w tym jednym oryginalnym z RossTech'u) i dupa - jak nie było tak nie ma więc ja się poddałem.
    Zostawiłem działające oświetleniu przy otwartych drzwiach i to musi wystarczyć.

Zostaw komentarz:

• Przemek_i
    odpowiedział(a)
    Sprawdzimy na moim.

Zostaw komentarz:

• naver
    odpowiedział(a)
    O ile kojarzę Maciek też ma VCDS 12.12 może to kabel nie ogarnia i mimo że niby wszystko zakodowane to nie do końca trybi?

Zostaw komentarz:

• Przemek_i
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez krzynol Zobacz wpis
    przypomnij się po weekendzie bo mam komunię na głowie
    Komunia rzecz "Święta"

Montaż wykonany bezbłędnie (tak uważam) zestawu wysłanego przez Piotrka

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    przypomnij się po weekendzie bo mam komunię na głowie

Zostaw komentarz:

• naver
    odpowiedział(a)
    Założyliśmy z Przemek_i podświetlenie ale też jest jakiś kwas. Podświetlenie działa po otwarciu drzwi gaśnie jak wygasi się światło w aucie. Nie działa podczas odpalonego silnika. Nie ma możliwości wykonania adaptacji na kanale 35, error przy połączeniu. Na MD włączanie i wyłączanie nic nie zmienia tak samo jak nie działa regulacja jasności z MD. Może Ty krzynol spotkales się z takim tematem?

Dodatkowo bo może to jest powiązane - nie działa CH włączanie i wyłączanie w MD nie powoduje że po zamknięciu auta zapalają się światła. LH po otwarciu działa prawidłowo, a dokodowane dzienne z poziomu MD również się włączają i wyłączają.

Zostaw komentarz:

• Przemek_i
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez mackowski Zobacz wpis
    A z tego co kojarzę powinna być możliwość resetu właśnie z poziomy pierwszego screen'u adaptacji..?
    No właśnie w naszych kablach nie.

Zostaw komentarz:

• naver
    odpowiedział(a)
    Do pelnego resetu moze byc wymagany kabel z rosstechu

Cuda na kiju, musi sie to dac odpalic, bo masz ten sam sterownik co ja, a u mnie mimo jeszcze braku zalozonych lampek menu sie pojawia po zakodowaniu.

U mnie za to mimo, zakodowanego auto lock, auto unlock nie ma tego w MD - czyli sytuacja podobna do Twojej.

Zostaw komentarz:

• mackowski
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez georgg Zobacz wpis

A bajt 9 bit 3 masz zaptaszkiwany?
    Tak, Byte 9 / Bit 3 zaznaczony i nadal bez zmian.

Czy ktoś z Was kojarzy jak zrobić "reset" licznika? Gdy wchodzę w adaptacje nie mam możliwości nic wpisać - mogę rozwinąć tylko listę.
    A z tego co kojarzę powinna być możliwość resetu właśnie z poziomy pierwszego screen'u adaptacji..?

Zostaw komentarz:

• georgg
    odpowiedział(a)

Mój sterownik CE to 1K0 937 086 F
    A bajt 9 bit 3 masz zaptaszkiwany?

Zostaw komentarz:

• mackowski
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez georgg Zobacz wpis

mackowski napisz może jaki masz BCM/bordnetz? W sterownikach serii 3C w bajcie 0 w bicie 2 jest włączenie oświetlenia przestrzeni na nogi..
    Mój sterownik CE to 1K0 937 086 F

Zostaw komentarz:

• georgg
    odpowiedział(a)

Sprawdź proszę u siebie czy masz zaznaczony ten Bit i przede wszystkim czy jest on tak samo opisany jak u mnie - Auto-Unlock Active..? Nie mam pojęcia co ma jedno do drugiego..
    mackowski napisz może jaki masz BCM/bordnetz? W sterownikach serii 3C w bajcie 0 w bicie 2 jest włączenie oświetlenia przestrzeni na nogi..

Zostaw komentarz:

• mackowski
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez yaroslawos Zobacz wpis
    http://wiki.ross-tech.com/wiki/index...tronics#Coding
    Channel 005: Footwell Lighting Dimming
    • Range: 20...100 %
    • Resolution: 1 %
    • Note: Only active if Byte 00 Bit 1 of Long Coding active.
    Sprawdź proszę u siebie czy masz zaznaczony ten Bit i przede wszystkim czy jest on tak samo opisany jak u mnie - Auto-Unlock Active..? Nie mam pojęcia co ma jedno do drugiego..

Zostaw komentarz:

• yaroslawos
    odpowiedział(a)

Channel 005: Footwell Lighting Dimming
    • Range: 20...100 %
    • Resolution: 1 %
    • Note: Only active if Byte 00 Bit 1 of Long Coding active.

Zostaw komentarz:

• Przemek_i
    odpowiedział(a)
    No chyba, że mam już jakieś zwidy
    Jest to możliwe
    Ja swojego Menu szukałem cały tydzień od założenia oświetlenia i jak się znalazło to od razu się pojawiło w dwóch Octaviach w Rzeszowie

Odepnij akumulator, zresetuj MD do ustawień fabrycznych.

Musi się udać !!!

Zostaw komentarz:

• mackowski
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Przemek_i Zobacz wpis
    Jeszcze w 25 B możesz zaznaczyć że masz ledy. ( jeśli je masz )
    odłączałeś aku? Przywracałeś licznik do ustawień?
    U mnie pomogło właśnie zaznaczenie w B 9 komunikacji z Modułem Komfortu
    Przemek, jedyne czego jeszcze nie zrobiłem to odpięcie aku, ale nie wierze żeby to pomogło. Zaznaczenie B9 niczego nie zmienia. Mam to ciagle zaznaczone, a jesli odznacze, znika całkowicie menu Lights&Vision.

Zamieszczone przez yaroslawos Zobacz wpis
    Byte 9 Bit 6 ja mam zaznaczony BCM mamy takie same ( moje kodowanie pare postów powyżej)
    Tego również próbowałem i niestety żadnych zmian Jarek.

Zauważyłem jednak jedna rzecz. Przy pierwszym wejściu w menu, dosłownie przez ułamek sekundy mignęła mi ta opcja, ale momentalnie zniknęła. Przy ponownej próbie (wyjęcie i włożenie kluczyka / zapłon / menu MD) nic takiego już się nie pojawiło.
    Sprobuje to jutro złapać na filmie, ciekawe czy się pojawi. No chyba, że mam już jakieś zwidy

Zostaw komentarz:

Pracuję...